Genom pandemin har vi fått många nya lärdomar och insikter kring hur arbetets placering påverkar organisationen, gruppen och individen, såväl positivt som negativt. Att kunna välja mellan distans och kontorsarbete, ger individen en ökad möjlighet att välja arbetsplats och tid efter arbetsuppgift. På kontoret kan man få en bättre ergonomisk arbetsmiljö och mer spontant socialt stöd, samtidigt som man har kvar flexibiliteten, vilket kan skapa en bättre balans i vardagen. På gruppnivå ses ökade möjligheter till samskapande, lärande och kreativitet som därmed stärker relationerna till arbetskamraterna och känslan av tillhörighet.
Men trots många fördelar med den hybrida arbetsplatsen, finns det även en hel del utmaningar både på ett individuellt och ett organisatoriskt plan. För att kunna göra ett bra jobb måste vi ha en god arbetsmiljö, vilket gäller såväl fysiskt, organisatoriskt som psykosocialt. Förutom att få till fungerande tekniska lösningar gäller det att få ihop teamarbetet och företagskulturen när vissa medarbetare är på plats och andra inte. Sett till detta, är behovet av välgrundade policys, riktlinjer och rutiner för kommunikation och beslutsfattande en nödvändighet.
Genom att implementera en policy för en hybrid arbetsplats och ta fram tydliga riktlinjer och rutiner för distansarbete stöttar man sina anställda i att kunna arbeta på bästa sätt, oavsett varifrån deras kontor är för dagen.
Vi har sedan starten 2002 hjälpt företag och organisationer att kartlägga förutsättningar och arbetssätt och hur dessa upplevs i syfte att möjliggöra välmående organisationer där medarbetarna når sin fulla potential.
– Kartläggning genom enkät, intervjuer, workshops
– Stöd i framtagande av policys, riktlinjer och rutiner
Kontakta gärna Sara ifall ni vill veta mer.
sara.wolff@prifloat.se
070-939 28 91
”Genom samlad kunskap identifierar och förverkligar vi målstyrda verksamheters förbättringsmöjligheter”